Makaron z pulpetami
Kiedy byłam dzieckiem bardzo lubiłam bajkę “Zakochany kundel”. Jednym z najbardziej charakterystycznym momentem tej bajki jest, gdy oba pieski jedzą wspólnie spaghetti z pulpetami. Było to dla mnie zaskakujące, bo moja Mama zawsze robiła spaghetti z mięsem mielonym, bez pulpetów. Postanowiłam więc przygotować podobne danie na romantyczny obiad z moim mężem, z dodatkiem szparagów bo świetnie pasują do tego dania 🙂

Składniki:
pulpety:
250g mięsa mielonego
pół czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki majeranku
sól i pieprz
1 jajko
2 łyżka bułki tartej
olej do smażenia
sos:
250g mięsa mielonego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta soli
3 łyżki przecieru pomidorowego
200g makaron świderki
starty żółty ser do posypania
Przygotowanie:
Do średniej miski włóż wszystkie składniki od pulpetów i mieszaj, aż składniki się połączą. Z mieszanki uformuj małe mięsne kulki, usmaż i odstaw na bok. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 5 minut. Dodaj mięso i smaż, aż będzie brązowe. Dodaj przecier pomidorowy, oregano, bazylie, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś przez 15- 20 minut aż sos zgęstnieje. Przełóż makaron na talerz, dodaj sos i posyp żółtym startym serem. Dodaj pulpety na górę dania. Podawaj z duszonymi szparagami.
Smacznego!

