Łazanki
Łazanki to bardzo popularne danie w polskiej kuchni. Razem z kapustą, kiełbasą, boczkiem i grzybami tworzą naprawdę smaczne, aromatyczne i ciekawe danie, które naprawdę warto przygotować i potem zjeść.
Składniki:
250 g makaronu łazanki ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
400 g wędzonej kiełbasy pokrojonej w półksiężyce
4 duże pieczarki pokrojone w plasterki
100 g wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
400 g kapusty kiszonej
2 liście laurowe
3 ziela angielski
sól i pieprz
500 ml wody
Przygotowanie:
Do garnka włóż kapustę, ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą, przykryj garnek i gotuj około 25 minut aż kapusta zmięknie. Przełóż kapustę do durszlaka i po ostygnięciu usuń liście laurowe i ziele angielskie, wyciśnij z kapusty wodę i drobno poszatkuj. Rozgrzej patelnię i dodaj boczek. Gdy lekko wytopi się tłuszcz dodaj cebulę i pieczarki. Smaż razem około 10 minut. Dodaj kiełbasę i smaż razem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodaj kapustę i smaż razem przez 5 minut. Dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw sola i pieprzem do smaku.
Smacznego!