Kluski śląskie to polskie tradycyjne kluski przygotowane z gotowanych ziemniaków oraz mąki, formowane na okrągły kształt z wgłębieniem na środku. Najczęściej podawane są razem z daniem mięsnym w sosie, skwarkami, ale także świetnie sprawdzają się na słodko z cukrem i owocowymi dodatkami. Łatwe przygotowanie, efektowna prezentacja, świetny smak, idealne jako dodatek do dania jak i przekąska 🙂

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
pół płaskiej łyżeczki soli
woda i łyżeczka soli do gotowa

Przygotowanie:

Ugotowane i ciągle ciepłe ziemniaki utłucz tłuczkiem na jednolitą masę. Przełóż utłuczone ziemniaki do miski, dodaj mąkę, jajko i sól. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Weź kawałek masy i uformuj z niej kulkę wielkości piłeczki golfowej. Za pomocą drewnianej łyżki lub palca uformuj w kulce dołek tak, aby kluska miała średnicę mniej więcej 4 cm i 2 cm wysokości. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gdy woda się zagotuje włóż partiami kluski. Woda powinna delikatnie bulgotać by kluski dobrze się ugotowały i zachowały kształt. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze 3 minuty i przenieś je na talerz. Powtarzaj aż do wyczerpania klusek. Najlepiej smakują gorące prosto z garnka z dodatkiem sosu, mięsa, czy podsmażonej cebulki 🙂

Smacznego!

proste przepisy, jajko, mąka, mąka ziemniaczana, ziemniaki, sól, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 16 =