Kluski śląskie
Kluski śląskie to polskie tradycyjne kluski przygotowane z gotowanych ziemniaków oraz mąki, formowane na okrągły kształt z wgłębieniem na środku. Najczęściej podawane są razem z daniem mięsnym w sosie, skwarkami, ale także świetnie sprawdzają się na słodko z cukrem i owocowymi dodatkami. Łatwe przygotowanie, efektowna prezentacja, świetny smak, idealne jako dodatek do dania jak i przekąska 🙂
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
pół płaskiej łyżeczki soli
woda i łyżeczka soli do gotowa
Przygotowanie:
Ugotowane i ciągle ciepłe ziemniaki utłucz tłuczkiem na jednolitą masę. Przełóż utłuczone ziemniaki do miski, dodaj mąkę, jajko i sól. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Weź kawałek masy i uformuj z niej kulkę wielkości piłeczki golfowej. Za pomocą drewnianej łyżki lub palca uformuj w kulce dołek tak, aby kluska miała średnicę mniej więcej 4 cm i 2 cm wysokości. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gdy woda się zagotuje włóż partiami kluski. Woda powinna delikatnie bulgotać by kluski dobrze się ugotowały i zachowały kształt. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze 3 minuty i przenieś je na talerz. Powtarzaj aż do wyczerpania klusek. Najlepiej smakują gorące prosto z garnka z dodatkiem sosu, mięsa, czy podsmażonej cebulki 🙂
Smacznego!