Wiele razy pokazywałam różne wersje lumpi, dlatego tym razem postanowiłam podzielić się z Wami, jak zrobić wrapper. Proces cały jest dość prosty, a składniki ogólnodostępne, dlatego przed przygotowaniem sajgonek warto też zrobić własny wrapper.

Składniki:

2 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
300 ml wody

Przygotowanie:

Do miski przesyp mąkę i sól, zalej wszystko wodą. Mieszaj, aż uformujesz miękkie jednolite ciasto. Przelej przez sitko aby wyeliminować pęcherzyki powietrza. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i przygotuj mały pędzelek. Szybkim i okrężnym ruchem “maluj” patelnię za pomocą ciasta od wewnątrz do zewnątrz (cienka warstwa). Po 2-3 minutach przewróć na drugą stronę. Chwilę smaż, a następnie gotowy wrapper przenieś na suchy talerz. Powtarzaj proces aż do wyczerpania ciasta.

Smacznego!

mąka, sól, woda, wrapper

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 11 =