Każdy kocha pizze, a domowej roboty jest najlepsza! Właściwie sama się robi, trzeba tylko poświęcić trochę czasu na wyrośnięcie ciasta i przygotowaniu składników. Puszyste, ale kruche ciasto ze sporą ilością sera zadowoli smak każdego gościa. Świetna na różne okazje, imprezy jak i codzienną rodzinną kolację 🙂

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
łyżka oliwy
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka suchych drożdży
szczypta soli

Składniki na sos:

1 puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki
łyżeczka oregano
pół łyżeczki bazylii
szczypta cukru
sól
pieprz

Dodatkowe składniki:

30 g kiełbasa żywiecka pokrojona w okrągłe plastry
3 plastrów boczku wędzonego pokrojonego na mniejsze kawałki
3 plastry szynki pokrojone na mniejsze kawałki
200 g sera mozzarella (może być żółty)
3 pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażone (warto podsmażyć, bo zawierają dużo wody)
1 pomidor pokrojony w plastry
1 cebula pokrojona w półksiężyce
kilka oliwek

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę. Dodaj sól, cukier, drożdże, oliwę i zalej wodą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i ugniataj ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odłóż do miski przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na 1-2 godziny (do wyrośnięcia).

Przygotowanie sosu:

Do garnka przelej pomidory w puszce razem z zalewą. Dodaj przyprawy i gotuj powoli, aż sos się zredukuje i będzie gęsty (woda wyparuje). Pod koniec możesz jeszcze doprawić do smaku tymi samymi składnikami.

Przygotowanie pizzy:

Ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na okrągły kształt na grubość około 3-5 milimetrów (jak lubisz na grubym cieście to możesz śmiało rozwałkować na więcej milimetrów). Ja rozwałkowuję tylko trochę ciasto, a potem wyrabiam kształt pizzy palcami. Ciasto przenieś na blaszkę do pieczenia lekko posypaną mąką (jeśli obawiasz się, że ciasto za bardzo przywrze do blaszki to możesz piec na papierze do pieczenia lub naoliwić blaszkę). Ciasto posmaruj sosem pomidorowym. Dodaj swoje ulubione składniki, u mnie to boczek, szynka, kiełbasa, cebula pomidor, pieczarki i oliwki (jak chcesz dodać kawałki kurczaka, to warto go wcześniej podsmażyć). Na końcu posypujemy wszystko startym serem. Piekarnik rozgrzewamy na najwyższą możliwą temperaturę (230 – 250 ºC termoobieg) i pieczemy przez 12-15 minut aż ser się roztopi, a ciasto zarumieni. Podawać razem z ulubionym sosem (na przykład czosnkowym) lub po prostu zjeść, bo bez dodatków też jest pyszna.

Smacznego!

ser, ciasto, cebula, pizza, sos, kiełbasa, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 11 =