Domowa zupa instant
Nie raz nachodzi nas ochota na niezdrowe zupki instant, zwane w Polsce również “zupkami chińskimi”. Niestety, nie do końca jest wiadomo co znajduje się w takich zupkach, ale do najzdrowszych raczej nie należą. Dlatego przedstawiam Wam pyszną, proste i zdrową opcję na domową zupkę instant, idealną do zabrania do pracy, na wycieczkę czy też by sobie zjeść ciepłą zupę. Wystarczy tylko zalać wrzątkiem i gotowe 🙂
Składniki:
1 kostka warzywna na bulion (przepis)
20 g piersi z kurczaka pokrojonej w drobną kostkę
garść mrożonych warzyw
2 łyżki sosu sojowego
duża szczypta imbiru w proszku
szczypta pieprzu
szklanka makaronu ugotowanego al dente
masło lub olej
Przygotowanie:
Rozgrzej odrobinę masła lub oleju na patelni. Podsmaż do rozmrożenia warzywa. Dodaj pierś z kurczaka i razem duś na małym ogniu, aż woda odparuje. Do słoika wlej sos sojowy, włóż kostkę, pieprz, imbir. Dodaj makaron i wcześniej przygotowane warzywa z kurczakiem. Zupa jest gotowa, wystarczy ją zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać około 5 minut 🙂
Smacznego!