Domowe Churros
Churros jest bardzo popularną przekąską na całym świecie. Pochodzący z Hiszpanii, tłusty wypiek w formie długiego pręta o przekroju gwiazdy świetnie smakuje namoczony w ciepłej czekoladzie. Łatwo dostępne składniki i proste wykonanie, a smak naprawdę świetny 🙂
Składniki:
140 g mąki
1 duże jajko
1 łyżka cukru
¼ szklanki masła pokrojonego w kostkę
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
250 ml wody
2 szklanki oleju do smażenia
¼ szklanki cukru do obtoczenia
½ szklanki cynamonu do obtoczenia
Przygotowanie:
Cynamon wymieszaj z cukrem i przełóż na talerz, aby mieszanka była gotowa do obtoczenia, odstaw. W sporym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Przez ten czas przygotuj ciasto. Do głębokiego rondelka wlej wodę, masło, sól i cukier. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie. Gotuj aż wszystkie składniki się wymieszają, od czasu do czasu mieszając. Ostudź. Ciasto umieść w misce do wymieszania składników i dodaj ekstrakt waniliowy oraz jajko. Wymieszaj, aż składniki się połączą i powstanie jednolite gładkie ciasto. Włóż ciasto do rękawa do ciasta z końcówką w gwiazdę. Powoli wlewaj ciasto do garnka z olejem i odcinaj za pomocą nożyczek lub noża. Smaż, aż zmieni kolor na złoty. Po smażeniu przenieś na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Obtocz w mieszance cynamonu i cukru. Podawaj z rozpuszczoną czekoladą 🙂
Smacznego!