Warzywne szaszłyki z grilla
Grill głównie kojarzy nam się z mięsem, ale warto pamiętać też o warzywach. Grillowane warzywa są naprawdę pyszne, zdrowe i świetnie nadają się zarówno jako dodatek do potraw lub jako główną potrawę. Prosta w wykonaniu marynata, trochę pracy by ponabijać warzywa, kilkanaście minut grillowania i efekt przepysznych szaszłyków gwarantowany 🙂

Składniki:
1 mały batat pokrojony w dużą kostkę
1 bakłażan pokrojony w dużą kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
1 pomarańczowa papryka pokrojona w dużą kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w dużą kostkę
kilka kawałków ananasa z puszki
1 mała cukinia pokrojona w kostkę
10 pomidorów koktajlowych
2 łyżki oliwy
szczypta soli
szczypta pieprzu
¼ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki czosnku granulowanego
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę mieszając oliwę z solą, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, pieprzem i sokiem z cytryny. Resztę składników ponadziewaj na patyczki do szaszłyków. Wysmaruj warzywa marynatą i przenieś na rozgrzany ruszt grilla. Grilluj szaszłyki z każdej strony po 6 minut przekładając je co jakiś czas i smarując marynatą, aż bataty będą miękkie 🙂
Smacznego!
