Gołąbki
Gołąbki to bardzo znana polska potrawa. Zabawne, że pierwszy raz spróbowałem ich na Filipinach. Mój mąż uwielbia gołąbki i zapytał mnie, czy mogę dla niego je przygotować. Spróbowałam, ale nie były idealne. A skoro jest to jego ulubione danie, to próbowałam ponownie, aż wreszcie udało mi się znaleźć idealną dla niego wersję. Mięso mielone z ryżem i przyprawami zawinięte w ugotowaną kapustę oraz doskonały sos. Smaczny i prosty przepis, który na pewno polubi cała Twoja rodzina 🙂
Składniki:
700 g mięsa mielonego
kapusta głowiasta
1 cebula (posiekana w kostkę)
2 łyżki majeranku
sól i pieprz
1 jajko
2 szklanki ugotowanego ryżu
Sos:
2 szklanki bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Ostrożnie wytnij głąb z kapusty. Duży garnek napełnij wodą i zagotuj. Włóż kapustę i gotuj. Ostrożnie wyciągaj każdy liśc (aby go nie uszkodzić), pamiętając, że wrzątek parzy. Liście odstaw na oddzielny talerz do ostygnięcia. Po ostygnięciu odetnij twardy kawałek liścia, aby łatwiej składać gołąbki. Mięso i resztę składników wymieszaj w misce. Na liść kapusty nakładaj 2 łyżki farszu i mocno zwiń. Powtarzaj tę czynność aż do wyczerpania farszu. Do dużego garnka na spód ułóż liście kapusty, następnie gołąbki i ponownie przykryj wszystko liśćmi kapusty. Zalej wodą i duś pod przykryciem około godziny
Sos:
Zagotuj bulion. Dodaj koncentrat i zamieszaj. Oddziel pół szklanki sosu i pozostaw do ostygnięcia, a kiedy ostygnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej powoli do sosu ciąglę mieszać, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Sos jest gotowy 🙂
Smacznego!