Kraby w maśle i czosnku
Uwielbiam wszelkie dania z krabami, mogę dosłownie cały czas siedzieć przy stole i skubać te skorupiaki. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Szybki i prosty, a łatwo dostępne składniki podkreślają kraba, ale nie dominują nad jego smakiem. Idealna kompozycja składników pieszczą podniebienie 🙂
Składniki:
1 kg krabów
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki soli
½ szklanki sprite
starty ser
posiekany szczypiorek
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na dużej głębokiej patelni. Dodaj połowę posiekanego czosnku i smaż na złoty kolor. Przenieś czosnek na talerz. Na tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj pozostały czosnek i podsmaż przez minutę. Dodaj kraby, smaż i mieszaj aż zmienią kolor na pomarańczowy. Dodaj papryki, pieprz, sól i zalej spritem. Przykryj patelnię i duś przez 10 minut. Usuń przykrycie i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje. Posyp serem, szczypiorkiem i usmażonym na początku czosnkiem. Danie jest gotowe do podania (możesz kraba zanurzyć w pikantnym occie z czosnkiem) 🙂
Smacznego!