Smażony ser camembert
Bardzo prosty przepis, a do tego bardzo smaczny. Świetnie nadaje się jako przekąska do wina, dodatek do obiadu czy też zwykła ciepła przekąska. Kremowa konsystencja sera dosłownie rozpuszcza się w ustach. Podczas przygotowania trzeba jedynie uważać na skórkę sera, bo z uszkodzonej może wypłynąć kremowy środek i popsuć nam danie 🙂
Składniki:
2 x 100 g sera camembert
1 jajko roztrzepane
szczypta pieprzu
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni. Pieprz wymieszaj z roztrzepanym jajkiem. Ser dokładnie zamocz w jajku, a potem obtocz w bułce tartej z każdej strony. Od razu wrzuć ser na rozgrzany olej i smaż z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż na chwilę na papierowy ręcznik by zebrać tłuszcz i od razu podajemy do zjedzenia. Ser świetnie smakuje z sosem żurawinowym 🙂
Smacznego!