Ciasto Ferrero Rocher
Ciasto Ferrero Rocher jest idealne na wszelkiego rodzaju uroczystość. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, waflem, pysznym i puszystym czekoladowym kremem kremem nutella oraz wspaniałą polewą to pyszny deser, który z pewnością przypadnie każdemu do gustu, a w szczególności miłośnikom ferrero rocher 🙂
Ciasto
Składniki:
7 dużych jajek w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
65 g mąki
3 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając łyżkę cukru, cały czas ubijając. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, aż białka zgęstnieją i staną się błyszczące. Podczas ubijania dodawaj po jednym żółtku. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, aż masa stanie się puszysta. Do czystej miski przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj je do ubitej masy, najlepiej w 4 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając z małą prędkością, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj zmielone orzechy laskowe. Wlej masę do 23 cm okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanego do 170ºC przez 30 minut lub do momentu, aż włożony patyczek okaże się suchy. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Po ostygnięciu pokrój ciasto na 3 części.
Nadzienie
Składniki:
500 g mascarpone
200ml śmietanki 30%, schłodzonej
6 łyżek Nutelli
100 g wafelków z orzechami laskowymi, pokruszone
Przygotowanie:
Śmietankę przelej do schłodzonej metalowej miski, dodaj mascarpone i ubijaj do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Dodaj nutellę i pokruszone wafelki, wymieszaj, aż dobrze się połączą. Podziel krem na trzy części. Schłodź podczas przygotowywania polewy czekoladowej.
Polewa czekoladowa:
Składniki:
200ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady posiekanej
Ferrero Rocher do ozdoby
Przygotowanie:
Zagotuj śmietankę w rondelku i zdejmij z ognia. Dodaj gorzką czekoladę. Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Pozostaw do ostygnięcia.
Połączenie:
Po pokrojeniu ciasta na trzy części umieść pierwszą warstwę ciasta na desce do ciasta. Dodaj jedną część nadzienia i nałóż drugą część ciasta. Powtórz proces dla drugiej warstwy, a następnie przykryj trzecią warstwą ciasta. Rozłóż pozostałe nadzienie na wierzchu i bokach ciasta (pozostaw trochę do dekoracji). Oblej polewą czekoladową zaczynając od brzegów ruchem okrągłym aż do środka ciasta. Udekoruj ciasto czekoladową bitą śmietaną z nadzienia i kulkami ferrero 🙂
Smacznego!