Kawowe semifreddo
Osoby, które znają mnie osobiście wiedzą, że uwielbiam kawę, ale jeszcze bardziej lubię lody. Deser lodowy można przygotować w domu, wystarczy tylko zebrać kilka łatwo dostępnych składników. Idealne danie na zbliżające się upały 🙂
Składniki:
200 g śmietanki 30%
25 g ziaren kawy
250 g mascarpone
7-10 biszkoptów savoiardi
2 białka z jajek
100 g cukru
40 ml wody
20 łyżeczek kawy espresso
pokruszona gorzka czekolada
Przygotowanie:
Ziarna kawy pokrusz, dodaj do śmietanki i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przecedź gazą czy też tetrową pieluchą. W rondelku wymieszaj wodę z cukrem i zagotuj, aby powstał syrop. Białka jajka ubij i powoli dodawaj gorący syrop ciąglę miksując, aż masa wystygnie. Dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Kawową śmietankę także ubij i dodaj do masy, całość delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przelej do foremki i wstaw do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie każdy biszkopt polej 2 łyżeczkami kawy i połóż na wierzch deseru. Wstaw deser ponownie do zamrażalnika na kilka godzin, aż się zamrozi. Wyciągnij deser z foremki (tutaj trzeba trochę powalczyć, ale z nożem powinno się udać) tak, aby biszkopt był podstawą deseru. Udekoruj pokruszoną czekoladą.
Smacznego!