Ciasto z czekoladowym musem
Mój mąż uwielbia czekoladę, potrafi zjeść za jednym posiedzeniem całą tabliczkę czekolady. Z okazji jego i mojej córki imienin (mają tego samego dnia) postanowiłam zrobić dla nich przepyszne ciasto czekoladowe 🙂
Składniki:
2 jajka
4 łyżki cukru
5 łyżek oleju
2 łyżki kakao
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mlecznej czekolady (rozpuszczonej)
300 ml śmietanki 30% (60 ml w temperaturze pokojowej i 240 ml zimnej z lodówki)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
Przygotowanie:
W dużej misce ubij jajka i cukier. Dodaj olej i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Powstałe ciasto umieść w okrągłym naczyniu do pieczenia obłożonego papierem do pieczenia. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Przenieś na talerz i ostudź. W drugiej misce dokładnie wymieszaj roztopioną czekoladę i ciepłą. W kolejnej misce zimną śmietankę zmiksuj za pomocą miksera. Dodaj cukier puder i mleko w proszku, wymieszaj aż krem uzyska puszystą konsystencję. Powstały krem powoli dodaj do miski z czekoladą i śmietanką, delikatnie mieszaj za pomocą szpatułki aż składniki się połączą. Ciasto owiń plastikową formą do jedzenia i zaklej tak, aby ściana była szczelna (tworząc tak jakby komin). Na wierz ciasta przenieś krem i wstaw do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej na noc, aby krem zesztywniał. Po tym czasie usuń plastik i udekoruj górną część deseru za pomocą kakao w proszku. Możesz dodać na wierzch także truskawki, inne owoce lub słodkości, zależy od własnego pomysłu 🙂
Smacznego!