Makaron z kurczakiem i boczkiem
Bardzo proste i niezwykle pyszne danie z makaronem, kurczakiem, chrupiącym boczkiem i przepysznym kremowym sosem. Wszystkie składniki tego dania świetne razem się komponują, jeśli nie próbowaliście zrobić takiego dania to jak najprędzej spróbujcie, bo jest nieziemskie! 🙂
Składniki:
350 g makaronu penne ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
500 g piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę
boczek wędzony pokrojony w kostkę i usmażony na złoty kolor (u mnie około 150g)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka włoskiej przyprawy
4 ząbki czosnku posiekane
150 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
1 szklanka świeżego szpinaku
¼ łyżeczki płatków suszonej czerwonej papryki
½ szklanki mleka
200 ml śmietanki 30%
1 szklanka startego sera parmezan
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W średniej misce natrzyj kurczaka słodką papryką i włoką przyprawą. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby kurczak połączył się z przyprawami. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Smaż partiami kurczaka na złoty kolor. Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na bok. Na tej samej patelni dodaj czosnek, pomidory, szpinak i płatki czerwonej papryki. Wlej mleko i śmietanę i zagotuj. Dodaj parmezan i mieszaj, aż się rozpuści i sprawi, że sos będzie kremowy. Dodaj ugotowanego kurczaka, makaron i połowę boczku, całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z usmażonym boczkiem, parmezanem i płatkami czerwonej papryki według uznania 🙂
Smacznego!