Kurczak na butelce piwa
Pieczony kurczak przy piwku to naprawdę smaczne połączenie, które jest popularne zarówno na Filipinach jak i w Polsce. Dlaczego więc nie połączyć te dwa smaki w jedno danie? Efektowne, soczyste, aromatyczne danie na pewno sprawi, że wszystkim domownikom pocieknie ślinka, a po krótkim czasie zostaną same kości z kurczaka 🙂
Składniki:
1.5 kg całego kurczaka
1 ulubione piwo w butelce (u nas pszeniczne)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
sól i pieprz
½ łyżeczki tymianku
sok z ¼ limonki
Przygotowanie:
W małym naczyniu wlej sos sojowy i olej. Dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, sok z limonki, sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Dokładnie wymieszaj marynatę. Kurczaka umyj, osusz, odetnij szyjkę i kuper. Dokładnie natrzyj przygotowana marynata zewnątrz i w środku kurczaka. Pozostałe dwa ząbki czosnku zmiażdż i włóż do kurczaka. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Z butelki piwa usuń naklejki. Ja maczam butelkę w misce z ciepłą wodą i płynem do naczyń, wtedy naklejki łatwo odchodzą. Następnie dokładnie umyj butelkę usuwając resztki kleju i wszelkie zanieczyszczenia. Otwórz piwo i nadziej na nie kurczaka. Przenieś butelkę z kurczakiem do żaroodpornego naczynia lub na blachę do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (termoobieg) na pół godziny. Po tym czasie otwórz piekarnik i sprawdź, czy piwo buzuje. Jeśli nie, dodaj do piwa sól, wtedy piwo zachowa się jak wulkan i podleje kurczaka. Piecz kurczaka przez półtorej godziny podlewając go piwem lub powstałym sosem co 20 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.
Smacznego!