Klasyczny i pyszny deser przełożony domowym brownie, świeżymi wiśniami, budyniem czekoladowym i bitą śmietaną niczym ciasto szwarcwaldzkie. Idealne połączenie składników do wykonania łatwego deseru. Świetne na każdą okazję i idealnie pasujące na Twój deserowy stół, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości 🙂

Składniki:

300 g czereśni bez pestek i przekrojonych na pół
3 kwadratowe kawałki brownie (przepis) lub brownie z gotowego ciasta
1 opakowanie budyniu czekoladowego
mleko (ilość według instrukcji na opakowaniu budyniu)
cukier (ilość według instrukcji na opakowaniu budyniu)
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
półsłodka gorzka czekolada starta do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Upiecz ciasto brownie. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i pokrój w kwadraty. Budyń czekoladowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając mleka i cukru. Zostaw do schłodzenia. W misce ubij śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier wanilinowy, aż masa będzie miękka i puszysta. Do serwowania możesz użyć filiżanki, słoika lub naczynia. Pokrusz brownie. Na dno każdej szklanki umieść trochę kruszonki brownie. Rozłóż 2-3 łyżki budyniu czekoladowego. Utwórz warstwę wiśni. Rozłóż 2-3 łyżki bitej śmietany. Powtórz ten proces dla kolejnej warstwy. Posyp je kruszonym brownie lub startą czekoladą i wiśniami 🙂

Smacznego!

brownie, masło, wiśnie, czekolada, kawa, proste przepisy, jajko, szybki przepis, mleko, pudding, cukier, śmietanka, słodkości, cukier wanilinowy, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 + 28 =