Domowy karmel
Lekko słony karmel domowej roboty to idealny dodatek do lodów, serników, ciast czy innych deserów. Jest to dodatek prosty w przygotowaniu, ale trzeba być bardzo ostrożnym, aby nie przypalić bo wtedy karmel może być gorzki. Najlepiej robić go bez pośpiechu, a na pewno wyjdzie smaczny, aromatyczny i piękny 🙂

Składniki:
½ szklanki cukru
⅓ szklanki wody
70 g masła pokrojonego w kostkę
½ płaska łyżeczka soli himalajskiej
½ szklanka śmietanki 30%
Przygotowanie:
W rondelku na średnim ogniu połącz cukier i wodę. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć. Dodaj masło i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie masa zgęstnieje i zmieni kolor. Dodaj sól i wlej śmietanę. Mieszaj energicznie przez około 1-2 minuty lub do uzyskania pożądanego koloru, ale uważaj, aby nie przypalić. Przełóż karmel do szklanej miski. Pozostaw do ostygnięcia, a karmel lekko zgęstnieje 🙂
Smacznego!
