Oryginalny tort szwarcwaldzki zawiera kirsch, czyli wysokoprocentowy alkohol o smaku wiśniowym. Mając nieletnich smakoszy nie mogę sobie pozwolić na deser z alkoholem, dlatego postanowił zrobić tort szwarcwaldzki, który mogą zjeść zarówno duzi jak i mali. I warto, bo tort jest genialny, biszkopt delikatny, krem smakowity, a wiśnie idealnie komponują się z całością. Jedynym wyzwaniem jest czekolada, ale można zrobić mniej dekoracyjną wersję zeskrobują czekoladę za pomocą obieraka do warzyw, wtedy ciasto też będzie piękne i tak samo pyszne 🙂

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka w temperaturze pokojowej
1 żółtko
120 g cukru
50 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao w proszku

Krem:

500 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Wiórki czekoladowe:

100 g mlecznej czekolady

Wiśnie:

kilkadziesiąt wiśni daktylowych ze słoika

Syrop do biszkoptu:

pół szklanki soku ze słoika wiśni daktylowych
2 łyżeczki cukru (zależy od słodkości soku)

Przygotowanie:

Biszkopt:

Jajka, żółtko i cukier przełóż do szklanej miski. Miksuj na wysokich obrotach aż powstanie piana. Następnie miskę z pianą przełóż do wodnej kąpieli i miksuj, aż masa lekko zblednie i będzie puszysta. Zdejmij z kąpieli wodnej i miksuj, aż masa się schłodzi. Mąki i kakao przesiej, wymieszaj i dodaj do wcześniej przygotowanej piany. Delikatnie za pomocą szpatułki wymieszaj na jednolity kolor. Formę o średnicy 20 cm i wysokości co najmniej 6 cm wyłóż papierem do pieczenia (spód) i powoli przelej ciasto. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160ºC (termoobieg) i piecz przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.

Krem:

Schłodź metalową miskę w której będziesz ubijać krem. Do miski dodaj śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodaj cukier puder i cukier wanilinowy i zmiksuj jeszcze przez chwilę.

Wiórki czekoladowe:

Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę rozprowadź na płaskim talerzu, a gdy lekko przestygnie wstaw do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje wyciągnij z lodówki i za pomocą nożyka wyskrob wiórki do dekoracji.

Syrop do biszkoptu:

Wszystkie składniki wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Dla ułatwienia możesz podgrzać sok. Jeśli syrop nie jest wystarczająco słodki dodaj cukru – słodycz syropu mocno zależy od soku z wiśni.

Składanie:

Biszkopt przekrój na 3 krążki o identycznej grubości. Pierwszy krążek połóż na podstawie do toru i za pomocą pędzelka wysmaruj go syropem. Na wierzch biszkoptu daj krem i równomiernie wysmaruj, a na kremie rozłóż wiśnie. Drugi krążek także posmaruj syropem i połóż na pierwszym krążku. Tak samo dodaj krem i wiśnie. Trzeci krążek od wewnętrznej strony nasącz syropem i połóż na tort. Całość tortu posmaruj kremem równomiernie usuwając nadmiar tortu. Połóż kolejną warstwę kremu i delikatnie uderzaj w ten krem aby nadać tortu kształt fal. Udekoruj wiśniami i wiórkami czekolady. Wstaw do lodówki na conajmniej godzinę, aby krem zesztywniał.

Smacznego!

kakao, ciasto, wiśnie, czekolada, krem, kremowy, jajko, mąka, piekarnik, mąka ziemniaczana, cukier puder, cukier, śmietanka, cukier wanilinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 13 =