Tort szwarcwaldzki bez alkoholu
Oryginalny tort szwarcwaldzki zawiera kirsch, czyli wysokoprocentowy alkohol o smaku wiśniowym. Mając nieletnich smakoszy nie mogę sobie pozwolić na deser z alkoholem, dlatego postanowił zrobić tort szwarcwaldzki, który mogą zjeść zarówno duzi jak i mali. I warto, bo tort jest genialny, biszkopt delikatny, krem smakowity, a wiśnie idealnie komponują się z całością. Jedynym wyzwaniem jest czekolada, ale można zrobić mniej dekoracyjną wersję zeskrobują czekoladę za pomocą obieraka do warzyw, wtedy ciasto też będzie piękne i tak samo pyszne 🙂
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 żółtko
120 g cukru
50 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao w proszku
Krem:
500 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wiórki czekoladowe:
100 g mlecznej czekolady
Wiśnie:
kilkadziesiąt wiśni daktylowych ze słoika
Syrop do biszkoptu:
pół szklanki soku ze słoika wiśni daktylowych
2 łyżeczki cukru (zależy od słodkości soku)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka, żółtko i cukier przełóż do szklanej miski. Miksuj na wysokich obrotach aż powstanie piana. Następnie miskę z pianą przełóż do wodnej kąpieli i miksuj, aż masa lekko zblednie i będzie puszysta. Zdejmij z kąpieli wodnej i miksuj, aż masa się schłodzi. Mąki i kakao przesiej, wymieszaj i dodaj do wcześniej przygotowanej piany. Delikatnie za pomocą szpatułki wymieszaj na jednolity kolor. Formę o średnicy 20 cm i wysokości co najmniej 6 cm wyłóż papierem do pieczenia (spód) i powoli przelej ciasto. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160ºC (termoobieg) i piecz przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.
Krem:
Schłodź metalową miskę w której będziesz ubijać krem. Do miski dodaj śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodaj cukier puder i cukier wanilinowy i zmiksuj jeszcze przez chwilę.
Wiórki czekoladowe:
Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę rozprowadź na płaskim talerzu, a gdy lekko przestygnie wstaw do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje wyciągnij z lodówki i za pomocą nożyka wyskrob wiórki do dekoracji.
Syrop do biszkoptu:
Wszystkie składniki wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Dla ułatwienia możesz podgrzać sok. Jeśli syrop nie jest wystarczająco słodki dodaj cukru – słodycz syropu mocno zależy od soku z wiśni.
Składanie:
Biszkopt przekrój na 3 krążki o identycznej grubości. Pierwszy krążek połóż na podstawie do toru i za pomocą pędzelka wysmaruj go syropem. Na wierzch biszkoptu daj krem i równomiernie wysmaruj, a na kremie rozłóż wiśnie. Drugi krążek także posmaruj syropem i połóż na pierwszym krążku. Tak samo dodaj krem i wiśnie. Trzeci krążek od wewnętrznej strony nasącz syropem i połóż na tort. Całość tortu posmaruj kremem równomiernie usuwając nadmiar tortu. Połóż kolejną warstwę kremu i delikatnie uderzaj w ten krem aby nadać tortu kształt fal. Udekoruj wiśniami i wiórkami czekolady. Wstaw do lodówki na conajmniej godzinę, aby krem zesztywniał.
Smacznego!