Na Filipinach ziemniaków używamy jako dodatek do sałatek czy poszczególnych potrwa, a w Polsce kartofle je się jak u nas ryż. Pieczone ziemniaki świetnie znajdują zastosowanie zarówno jako dodatek do mięsa, jak i jako przekąska. Lekko chrupiące, ale miękkie środku na pewno zadowoli wszystkich domowników 🙂

Składniki

1 kg ziemniaków
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków). Przekładamy je do garnka i gotujemy 10 minut. Odcedzamy. Gdy ziemniaki przestygną do garnka dodajemy oliwę i przyprawy i mieszamy. Ja przykrywam garnek przykrywką i powoli nim trzęsę. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC (termoobieg). Ziemniaki przekładam do naczynia żaroodpornego i pieczę w piekarniku około 45 minut.

Smacznego!

czosnek, pieprz, ziemniaki, zioła prowansalskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 12 =