Jeden z prostszych przepis na pieczonego kurczaka, gdzie przyprawy jedynie podkreślają smak tego mięsa, zamiast go maskować. Chrupiąca skórka, soczyste mięso odchodzi samo od kości, jest to dla mnie danie idealne w smaku i prostocie 🙂

Składniki:

4 ćwiartki kurczaka umyte i osuszone
pół łyżeczki ziół prowansalskich
¾ łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka
¾ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki przyprawy uniwersalnej
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Przyprawy wymieszaj, kurczaka skrop olejem i natrzyj go przyprawami. Przenieś do miski, przykryj folią aluminiową miskę i pozostaw w lodówce na całą noc, aż składniki się przegryzą. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na tym papierze ułóż udka. Wierzch udek lekko polej olejem. Wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw udka w piekarniku na kolejne 30-45 minut (nie otwieraj piekarnika). Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką 🙂

Smacznego!

kurczak, proste przepisy, olej, pieprz, zioła prowansalskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
44 ⁄ 22 =